Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Строки виплати заробітної плати

У листі від 25.01.2018 р Управління Держпраці в Івано-Франківській області роз'яснює, що терміни виплати заробітної плати чітко встановлені ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р № 108/95-ВР.
 
Так, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, який не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
 
Таким чином, граничні терміни виплати зарплати - не пізніше 22 числа за першу половину поточного місяця і не пізніше 7 числа наступного місяця - за другу половину.
 
У разі якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.
 
Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з профспілкою, і не може бути менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунків тарифної ставки (посадового окладу працівника). Тобто розмір авансу повинен становити не менше 50% тарифної ставки (посадового окладу) працівника за цей місяць. При нарахуванні авансу не враховуються надбавки, премії та інші доплати, передбачені законодавством, виплата яких може здійснюватися в терміни, встановленні для виплати заробітної плати за підсумками місяця.
При цьому слід звернути увагу на те, що обов'язок щодо виплати зарплати мінімум двічі на місяць роботодавець повинен виконувати при будь-яких умовах. Виплата зарплати один раз на місяць навіть за наявності відповідної письмової заяви працівника є порушенням трудового законодавства. Також порушенням трудового законодавства є встановлення роботодавцем в документах, які регламентують періодичність і терміни виплати заробітної плати, умови про виплату зарплати один раз на місяць. Порушенням буде і виплата в аванс усієї суми заробітної плати, яка належить працівникові за поточний місяць.
 
Якщо працівник відмовляється від отримання авансу, роботодавець зобов'язаний розрахувати йому аванс, зняти суму авансу в банку, оприбуткувати в касі підприємства і, якщо працівник не отримав аванс після закінчення 3 робочих днів, скласти відомість депонованих сум і здати одержану працівником суму авансу в банк, а потім виплатити її разом з сумою заробітної плати за другу половину місяця. Якщо заробітна плата на підприємстві перераховується на зарплатні картки, то роботодавець зобов'язаний перераховувати її працівнику як мінімум двічі на місяць в дні, встановлені для виплати авансу та заробітної плати, незалежно від бажання працівника.
 
Разом з тим роботодавець має право виплачувати зарплату і частіше, ніж два рази на місяць (наприклад, один раз на тиждень).
Джерело: hrliga.com
 

Блог Юрист Луцьк

Юрист Луцьк, Адвокат Луцьк Матвіюк Наталія Росиславівна

Юрист Луцьк, Адвокат Луцьк, Юридичні послуги у Луцьку на Волині та Західній Україні, Реєстрація та припинення юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Луцьк, внесення змін в установчі документи, договірна та кадрова робота, юридичне обслуговування підприємств та підприємців, позовна робота. (099) 634-86-83; (096) 855-08-88; yurist-1@ukr.net
  • Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій (щодо скасування реєстрації...

  • Плату за оренду земельних паїв запропоновано встановити у розмірі не менш ніж 10% вартості чорноземів. Сьогодні мінімальна ставка — 3%. У...

  • В Україні з'явиться Державна аудиторська служба Кабмін вирішив створити Державну аудиторську службу України, реорганізувавши Державну фінансову інспекцію шляхом перетворення. Служба утворюється...

Портал новин

Блог Адвокат Луцьк

Адвокат Луцьк, Юрист Луцьк, Юридичні послуги у Луцьку

Реєстрація та припинення юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Луцьк, внесення змін в установчі документи, договірна та кадрова робота абонентське обслуговування підприємств та підприємців, позовна робота, сімейні, трудові, спори, інші юридичні послуги. (099) 634-86-83; (096) 855-08-88; yurist-1@ukr.net
Ви знаходитесь: Home Новини Строки виплати заробітної плати

Rambler's Top100 HotLog  МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

bigmir)net TOP 100 Анализ веб сайтов