Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Посилення відповідальності неплатників аліментів

Міністерство юстиції надало державним виконавцям роз’яснення щодо застосування норм Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», більш відомого як #ЧужихДітейНеБуває.

«З прийняттям цього закону на виконавців покладено низку нових обов’язків. Ми оперативно отримали інформацію про те, що не всі працівники виконавчої служби однаково трактують норми законодавства. Тому Міністерством юстиції було додатково розроблено та надано у користування виконавців судових рішень методичні рекомендації, які забезпечать однозначність трактування прийнятого законодавства», - наголосив заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр.

 За його словами, роз’яснення дають можливість забезпечити стабільно високу якість роботи виконавців під час виконання обов’язків, які пов’язані зі стягненням коштів з тих українців, які мають заборгованість зі сплати аліментів.

Зокрема, документ роз’яснює порядок винесення та виконання постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника. Такі постанови виготовляються за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження, підписуються державним виконавцем та скріплюються печаткою органу державної виконавчої служби. Вони підлягають направленню сторонам виконавчого провадження не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення. У разі оскарження рішення, дії виконавця, постанови, якщо їх не скасовано, підлягають виконанню відповідними органами після розгляду справи відповідним судом.

У разі погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі, скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України здійснюється на підставі постанови державного виконавця. Тимчасові обмеження боржника у праві керування транспортними засобами та користуванні зброєю припиняються так само на підставі відповідної постанови державного виконавця.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, державний виконавець зобов’язаний скласти протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення та надіслати його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Така довідка видається органом державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом 10 днів та дійсна впродовж 1 місяця.

Довідка виготовляється на бланку органу державної виконавчої служби, підписується його керівником та скріплюється печаткою органу державної виконавчої служби.

Джерело: minjust.gov.ua

Блог Юрист Луцьк

Юрист Луцьк, Адвокат Луцьк Матвіюк Наталія Росиславівна

Юрист Луцьк, Адвокат Луцьк, Юридичні послуги у Луцьку на Волині та Західній Україні, Реєстрація та припинення юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Луцьк, внесення змін в установчі документи, договірна та кадрова робота, юридичне обслуговування підприємств та підприємців, позовна робота. (099) 634-86-83; (096) 855-08-88; yurist-1@ukr.net
  • Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій (щодо скасування реєстрації...

  • Плату за оренду земельних паїв запропоновано встановити у розмірі не менш ніж 10% вартості чорноземів. Сьогодні мінімальна ставка — 3%. У...

  • В Україні з'явиться Державна аудиторська служба Кабмін вирішив створити Державну аудиторську службу України, реорганізувавши Державну фінансову інспекцію шляхом перетворення. Служба утворюється...

Портал новин

Блог Адвокат Луцьк

Адвокат Луцьк, Юрист Луцьк, Юридичні послуги у Луцьку

Реєстрація та припинення юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Луцьк, внесення змін в установчі документи, договірна та кадрова робота абонентське обслуговування підприємств та підприємців, позовна робота, сімейні, трудові, спори, інші юридичні послуги. (099) 634-86-83; (096) 855-08-88; yurist-1@ukr.net
Ви знаходитесь: Home Новини Посилення відповідальності неплатників аліментів

Rambler's Top100 HotLog  МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

bigmir)net TOP 100 Анализ веб сайтов